joi, 22 noiembrie 2007

Straja - 17-19 noiembrie 2007

17 noiembrie 2007. In lumina calda a diminetii, cu cauciucuri de iarna abia montate pe micuta ATA bleumarin, am pornit catre satucul - statiune din tinutul minelor de carbuni. Pana am ajuns in Vulcan, nici urma de zapada. Abia prin Lupeni se mai zareau urme timide din zapada ce cazuse cu cateva zile inainte. La radioul local, un reprezentant Salvamont povestea ceva de 50 cm de zapada la Straja si 2 teleschiuri functionale, si de sezonul de ski care incepea sa isi arate primii turisti acolo, sus.

Am lasat masina jos si am urcat spre telescaun. Nu ne-a surprins foarte tare sa vedem ca la telescaun ne adunaseram cu totul 6 persoane. Eram singurii care carau o placa de snowboard - a mea. Restul urcau lazi, rucsaci si pe ei insisi. Urcarea cu telescaunul pana sus costa, ca si anul trecut, 6 Ron de persoana. Desi Straja e acum online la www.straja.ro, telescaunele tot subrede sunt. Le mai salveaza bunavointa si bunul simt al oamenilor de acolo care te ajuta sa te imbaraci/debarci si iti capitoneaza lemnul saracacios al scaunului cu cate o jumate de pled. Pana sus ai timp destul sa treci de la toamna tarzie la iarna...zapada umple putin cate putin petele de pamant pana la tabloul de iarna perfecta de sus.

In scartatit de zapada sub ghete, cu narile adulmecand mirosul crud de iarna, ne-am deplasat spre cabana. Nici nu am avut rabdare sa ne odihnim de pe drum: am pornit-o incet pe drumul care trece pe langa schit, crucea eroilor ...copiii bastinasi chinuiau saniile pe drumul unde zapada pufoasa deja se aplatizase. Cabanele toate pustii...iar la mini market pe rafturi sufla viforul praful cand deschideai usa sa ceri o apa plata.

Am baut un vin fiert la Edelweiss sus si am constatat ca teleschiurile 1 si 2 erau inghetate parca in nemurire, dupa care ne-am continuat drumetia pana la apus.

A doua zi, ninsoarea cu fulgi imensi ca niste aripi de lebada inghitise potecile, urmele de pe partie si acoperisurile. Pe la 10 a inceput sa functioneze si teleschiul, la care am facut coada cuminti pana s-au strans cele 10 persoane regulamentare care sa faca rentabila pornirea instalatiei de teleschi. O urcare e tot 2 RON si discurile alea, daca urci pe snowboard, tot aceleasi vanatai memorabile ti le lasa, dar coborarea pe o partie neatinsa merita tot efortul. Ratracul a intrat in actiune abia pe la pranz, iar pana seara la 7 deja zapada era tasata si inghetata, iar vantul aproape te dadea jos cu placa cu tot. Time for backgammon championship si clatite cu dulceata de zmeura!

Duminica ninsoarea s-a transformat intr-o lapovita urata, care m-a convins ca exista si un Dumnezeu al snowboarderilor. In ce sens: oricum trebuia sa plec si mi s-ar fi rupt inima sa vad bunatate de partie cu zapada fresh si soare pe cer in timp ce paraseam satucul de poveste.

Straja in extrasezon e cu totul alta decat am cunoscut-o eu asta iarna de Revelion: linistita, cu farmec si parfum de foc in soba si copilarie, cu derdelus netulburat de jeep-uri si manele, cu aer curat si o LINISTE de neuitat.

luni, 12 noiembrie 2007

prima zapada in acest sezon - Poiana Brasov sambata

Vezi galeria foto Poiana Brasov 10 noiembrie 2007 aici


Sambata, 6 A.M. Plecat din casa spre gara. Casa de bilete. Soc. 315.000 biletul pana la Brasov, la acceleratul de 7:08 dimineata. In Predeal am coborat ex abrupto, si m-au luat niste prieteni (multumesc , by the way) pana in Poiana. Drumul prin Rasnov cam inghetat, dar zapada sporadica pana sus in Poiana. Mergea doar telecabina mare (cea dinspre partia Bradu).
Sus, frig, viscol si zapada proaspata. Doar cativa drumeti ne-o luasera inainte. Prima parte a Drumului Rosu avea zapada suficienta, destul de moale si grea insa. De pe la jumatate insa, erau portiuni unde se vedeau inca bucati de miriste si pietre, care mai de care mai rasarite.


Drumul Rosu devenea cvasi-impracticabil spre a doua jumatate - ATV-urile care urcau furioase pe el au avut grija sa scoata toate pietrele posibile si pamantul la suprafata.
Pe margini, mai era inca zapada proaspata, dar stratul era subtire, nu acoperea in totalitate bradutii, si riscul de zgarieturi pe placa si pe propriul organism se mentinea constant.

Pe de alta parte, ninsoarea abundenta si constanta de pe parcursul zilei a creat o atmosfera de poveste, de care mi-a fost dor aproape un an. Pacat ca temperaturile destul de ridicate din Poiana nu vor pastra zapada proaspata in starea initiala...
Pe Sulinar zapada parea mult mai buna, din pacate nestiind daca se poate cobori pana jos pe placa am luat-o pe Drumul Rosu, pe care l-am parcurs un sfert pe jos cu placa in spate.

A fost o zi frumoasa, in ciuda cetii, a drumului rasturnat de ATV-uri si a faptului ca am ajuns foarte tarziu. De ce? Pentru ca a fost PRIMA ZI DE ZAPADA din acest sezon (2007-2008).

vineri, 9 noiembrie 2007

merg camerele web pe skiexpress - poiana si vatra dornei


pe skiexpress merg camerele web din Poiana Brasov - Kanzel si Vatra Dornei. La Brasov am vazut ceva mai devreme si cabina miscandu-se pe sirma dar n-am reusit sa o prind cu print screen-ul :)
[multumiri Mihai care mi-a vandut pontul de ieri :)]

joi, 8 noiembrie 2007

zapada si in Poiana BV!


Vesti proaspete si din Poiana BV! Se pare ca ninsoarea cuprinde toata tara... si ca din weekend vom veni cu poze si filme pe viu nu numai de pe webcam-uri!
P.S. Cat mai costa cabina sau gondola anul asta oare? o sa avem iar un soc...financiar sau si-au dat seama si omuletii cu instalatiile cablate ca preturile sunt exagerate fata de conditii.

miercuri, 7 noiembrie 2007

in seara asta in Sinaia


...pare oare a se topi bolnavicios zapada cazuta azi?.maine dispare sau ne asteapta un weekend cu zapada proaspata si curata? sper ca varianta B...:)
nu de alta dar timpul cand alunecam pe iarba in lipsa zapezii, pe 1 octombrie anul trecut, s-a cam dus. iar duminica ma pregatesc sa infrunt transportul si preturile sncfr made in romania si sa "purced", cum spunea cineva, spre o statiune cu ceva culmi si ceva (mai multa) zapada.

marți, 6 noiembrie 2007

First snow first post

Odata cu primele zapezi, care am auzit ca ar fi venit sa ne viziteze la altitudini mai generoase, incep acest blog dedicat Mariei Sale ZAPEZII. In care sa se regaseasca povestiri, poze, filmulete, tips, weather updates...BUT enough talking...let`s see about the riding!